Adword sorunlarının çözümleri serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazıda Anahtar Kelime Planlayıcısı’nda net hacimleri nasıl görebiliriz buna bakacağız.
Bildiğiniz gibi Anahtar Kelime Planlayıcısı, bizlere internette hangi kelime ne kadar aratılıyor benzeri birçok veriyi sunan güzel bir Adword aracıdır. Bu araç başlarda ücretsizdi. Reklam versin vermesin her webmaster Adwords sitesine girip kelimelerin aylık aratılma hacimlerini görebiliyordu.
Geçtiğimiz yıl Google bu kadar bedava yeter diyerek zaten ücretsiz verdiğine şaşırdığımız Anahtar Kelime Aracı’nı sadece reklam verenlerin hizmetine sunacağını duyurdu. Bu hamleden sonra Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanmak biraz karmaşık hale geldi. Çünkü net olmasa da halen aylık aranma hacimleri, telifler ve rekabet görünebiliyor.
Ancak az önce belirttiğim gibi aranma hacimlerini artık göremiyoruz. Bunun nedeni net hacimlerin sadece aktif kampanyaları olan yani reklam verenlere gösteriliyor olması. Öncelikle bu sorundan kastım nedir sizlere bunu göstermek istiyorum, daha sonrasında çözüme geçebiliriz.
“Bu sayfa arama hacmi aralıklarını gösterir. Daha ayrıntılı görünüm için bir kampanya oluşturup yayınlayın.”
Kırmızı okla belirtilen kısım kelimelerin aylık aranma hacimleri gösteriyor fakat sizin de farkettiğiniz üzere tam rakam alamıyoruz. 10 B – 100 B gibi temsili rakamlar veriliyor. Bu rakamlar bir reklam veren yada makale yazarı için hiçbir anlam ifade etmez.
Çözüm: Aslında çözümü Adwords bey kendisi sarı renkli uyarı kısmında söylemiş. Net rakamları görebilmek için kampanya oluşturup reklam yayınlamanız gerekiyor. Reklam verdikten sonraki görünüm ise şu şekilde:
Gördüğünüz gibi istediğiniz kelimenin aylık aranma hacmini tam olarak veriyor Adwords. Yani kısaca parayı veren düdüğü çalar durumuna geldik. Artık bir kelime arama motorlarında ayda kaç kere aratılıyor bilmek için ödeme yapmak zorundasınız.
Aynı şekilde aradığınız anahtar kelimenin hacmini grafik şeklinde görmek için de ödeme yapmanız gerekiyor. Eskiden tüm bu hizmetler ücretsizdi ancak geçtiğimiz yıl yapılan güncelemelerle kampanya oluşturmadan hacim gösterilmemeye başlandı.
Anahtar Kelime Planlayıcısı’nda aylık aranma hacimlerini net olarak görmek için aylık en az 14 TL ödemeniz gerekiyor. Tabii bu rakam sadece benim gibi sürekli rakamlara ihtiyaç duyanlar için. Bu meblağ reklam verenler için problem yaratacak bir rakam olmasa da benim gibi makale yazanlar için oldukça can sıkıcı.
Yok ben para veremem diyorsanız Adwords alternatifi olarak https://keywordtool.io/ sitesinin Keyword Tool aracını kullanabilirsiniz.