Whatsapp Nasıl Para Kazanıyor?
Whatsapp, 2010 yılında piyasaya sürülen ve 2014 yılında Facebook tarafından satın alınan anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Ansiklopedik bilgiyi bir kenara bırakarak dikkatinizi 2014 yılında bu satın almaya vermenizi istiyorum. Whatsapp nasıl para kazanıyor, masraflarını kim karşılıyor sorularının yanıtı burada gizli…
Whatsapp ilk geliştiricileri tarafından yayınlandığında 1 yıl deneme hakkı veren bir uygulamaydı. Hatırlıyorsunuz öyle değil mi? 1 yılın sonunda küçük bir ücret karşılığında kullanmaya devam edebiliyordunuz. 2014 yılındaki satın alımdan sonra ise bu ibare tamamen kaldırıldı ve Whatsapp sonsuza dek ücretsiz hale getirildi. Peki nasıl? Whatsapp nasıl oldu da yüzmilyonlarca kullanıcıya ücretsiz hizmet verebiliyor? Bu adamların gelir kaynakları nedir?
Arkasında Milyarlık Şirketler Var!
İlk olarak Whatsapp’ın arkasındaki dev şirketler tüm giderlerini uzun yıllar karşılamaya yetecek kadar zengin olan şirketlerdir ve bütün masrafları karşılayabilirler. Facebook, Instagram gibi oluşumlar gelir modelleriyle yıllık milyarlarca dolar gelir sağlamaktadır ve bunun bir kısmı Whatsapp için ayrılabilir.
Sunucu masrafları, çalışanların ödemeleri, site ve uygulama giderleri gibi tüm masraflar çoğu uygulamaya göre azdır çünkü basit uygulamadan söz ediyoruz. Öyle kapsamlı web sitesine veya arayüze ihtiyaç duymayan bir mesajlaşma uygulaması. Bu da Whatsapp’ı çok uygun fiyata yönetebilmeyi sağlıyor.
Whatsapp’ın internet sitesi basit, Facebook gibi büyük çalışmalar gerektiren detaylı bir internet sitesi değil. Tek bir sayfadan ve özellikten oluşuyor.
Whatsapp’ın çalışan sayısı da yine diğer sosyal medya sitelerine göre çok daha az. 50 kadar çalışanı bulunan uygulamanın haliyle çalışan masrafı da çok kısıtlı. Bu da onu cazip yapan diğer bir etken.
Konuşmalarımız İstilenip Kullanılıyor!
Facebook gibi kar amacı güden bir şirket bir mesajlaşma uygulamasına “para kazandırmıyorsa” neden para yatırsın öyle değil mi? Para kazanıyorlar dostlar, emin olun herkesten çok kazanıyor. Günlük milyarlarca sohbet mesajının olduğu bir uygulama para kazanmanın bir yolunu mutlaka bulur.
Öncelikle şirket bu yazışmaların boşa gitmesine izin vermiyor. Tüm mesajlarınız yedekleniyor. Yıllardır konuşulmuş tüm konular, fotoğraf ve videolar kayıt altında. Bunları siz unutsanız bile Whatsapp şak diye önününe serebilir. Tabii ki bireylerle işi yok, onlar büyük veri denilen internet verilerinin peşinde. Peki nedir bu big data (büyük veri)? Bakalım whatsapp nasıl para kazanıyormuş…
İnsanlar whatsapp’a ne sıklıkla giriyor?
Hangi siyasi görüşü savunuyor? Sıkı bir savunucu mu?
Hangi takımları tutuyor? Fanatikler mi?
Yazışmalarda hangi konulara daha çok değiniyor?
Ortalama kaç saatini sohbet için ayırıyor?
Tüm bu veriler, yazılan sohbet mesajlarıyla birlikte kayıt altına alınarak daha sonra kullanılmak üzere istifleniyor. Whatsapp her ne kadar sadece kullanım alışkanlıklarını kayıt ettiklerini iddia etse de veri madencileri tüm bilgilerinizin kayıt altında olduğunu söylüyorlar.
“Eğer bir ürünü kullanmak için para ödemek zorunda kalmıyorsanız, ürün sizsiniz demektir” sözü tam da bu konu için geçerli. Hiçbir reklam ve gelir modeli olmayan Whatsapp tam da bu şekilde para kazanıyor, yani sizin üzerinizden.
Bütün yazışmaların ve kullanım alışkanlıklarınız bir şekilde bunu kullanabilecek büyük şirketlere satılıyor. Yani Whatsapp ücretsiz evet ama bunun bir karşılığı yok değil. Whatsapp nasıl para kazanıyor ve Whatsapp neden ücretsiz sorularını bu şekilde yanıtlayabiliriz.
Şimdilik reklam yayınlamayı düşünmeyen şirket “gizli” gelir modelinden oldukça memnun gibi. Askeri konuşmaların dahi sözde şifreli bu uygulama üzerinden yapıldığını düşünürsek ellerinin altında ne denli büyük bir madenin yattığının onlar da farkındalar ve bunu kullanmaktan geri durmayacaklardır…