Medium’da Yazarlık Yaparak Para Kazanmak (2020)
Not: Medium.com; medyumluk, sihir, büyü, tarot falı, geleceği görme konulu bir site değildir.
Medium, 2012 yılında yazarlara ücretsiz, kolay ve sınırsız blog yazma hizmeti sunmak amacıyla kurulan sitedir. Son derece modern çizgilere sahip bu ücretsiz blog oluşturma sitesinde kullanışlı panel sayesinde tamamen içeriğe odaklı, hızlı ve sade temasıyla okunabilirliği yüksek bloglar oluşturabilirsiniz. Ayrıca Medium.com kendi alan adınızı kullanmanıza izin vererek daha kişisel bir blog yaratmanızı da sağlamaktadır.
Buraya kadar her şey iyi güzel fakat bu siteden nasıl para kazanacağız? Medium’da yazı yazarak para kazanmak mümkün mü, makale yazarlığı yapmak ücretli mi, Medium’dan para kazanmanın yolları nelerdir bunlara birlikte bakalım…
Başlarda Medium.com, Twitter gibi sadece bloglarınızı paylaşabildiğiniz bir alandı. Zahmetsiz ve hazır bir blog sitesi açmak isteyenler birkaç dakika içinde kendi blog sitelerini oluşturabiliyor ve yazmaya başlıyorlardı. Gelir kaygınız yoksa ve yazma tutkunuzu profesyonel bir panelde yapmak istiyorsanız güzel bir tercihdi, en azından ilk başlarda…
Zamanla insanlar gördüler ki burada yazdığınız yazılar size değil Medium sitesine ait. Yani bu yazılardan siz değil yer sağlayıcı olan Medium.com para kazanıyor. Zamanla blog yazarlığına olan talebin azalmasıyla yönetim bir karar aldı ve yazarlarına partnerlik programı kapsamında elde edilen gelirlerin bir kısmını ödeyeceğini açıkladı.
Partnerlik programı, üyelerin aylık 5 dolar karşılığında ücretli yani kilitli içeriklere ulaşmalarını sağlayan ve premium abonelik sistemidir. Takip ettiğiniz yazarların yayınlarına bu şekilde para karşılığında erişebilirsiniz. Bu gelirlerin bir kısmı ise yazının popülerliğine göre size aylık ödeme şeklinde gönderiliyor. Medium’dan para kazanmak kısaca bu şekildedir. İşin diğer detaylarına değinelim…
Medium.com’dan Nasıl Para Kazanılır?
Medium, partnerlik programından kazandığı paranın bir kısmını yazarlarına ödüyor, bunlardan bir tanesi de siz olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Tek yapmanız gereken yazmak, başka hiçbir şeye gerek yok. Makale yazacaksınız ve bu makalelere gelen etkileşimlerden para kazanacaksınız, sistem bu kadar basit.
Yalnız site yazıların tıklanma sayılarına v.s. bakmıyor, gelen ziyaretçinin hareketlerini takip ederek gerçekten okuyup okumadığına bakarak ödenecek miktarı ona göre belirliyor. Yani yazınız binlerce kişi tarafından ziyaret edilmiş olabilir ancak okunmamışsa para da kazandırmayacaktır. Medium’dan para kazanmak istiyorsanız etkileşimi yüksek, okunma potansiyeli olan yazılar kaleme almalısınız.
Medium’da Yazmanın Avantajları ve Dezavantajları
Makale yazarları olarak elbette geçindirmemiz gereken bir ev ekonomimiz var. Haliyle yazılardan direk para kazanmak zorundayız. Medium’da yazmanın dezavantajı burada ortaya çıkıyor. Siz bir makale yazarı olarak makaleleri direk satarak para kazanabilirsiniz ancak burada etkileşim almalarını beklemek zorundasınız. Tabii bu yazı kalitenizi de arttıracaktır ancak kısa vadede motivasyonunuz düşebilir.
Diğer bir dezavantaj ise blog sitenize hakim olamamak. Dilediğiniz reklamı alamıyorsunuz. Diyelim ki adsense hesabınız var ve bloglarınız arasına reklam ekleyeceksiniz, maalesef bu mümkün değil. Yani kazanç anlamında çok verimsiz bir site olduğunu baştan söyleyeyim. Yüzlerce makale yazıp aylık birkaç onlira kazanabilirsiniz.
Son ve en önemli dezavantaj ise Stripe adı verilen ödeme yönteminin Türkiye’de hizmet vermemesi. Bundan yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz.
Avantajlarına geçelim… Burada yazmanın ilk avantajı hosting ve sunucu gibi problemlerinizin olmaması. Bilenler bilir, kaliteli hosting almak için yıllık yüzlerce lira para ödemek zorundasınız. Sunucu problemleri, kesintiler, yedekleme sorunları vs. derken hosting çok yorucu olabiliyor. Tamamen masrafsız bir blog istiyorsanız güzel bir alternatif.
En önemli avantajı ise SEO. Yazılarım üst sıralarda yer alsın, SEO için zaman ve para ayırmam gerekmesin diyorsanız harika bir blog sistemi. Blogger, wordpress gibi sitelerin çok daha yukarısında yer alan yazılarla ciddi ziyaretçi çekebilirsiniz. Kendi alan adınızı Medium’da kullanarak çok kolay bir şekilde hızlı ve SEO uyumlu bir blog oluşturmanız mümkün.
Medium’dan Ne Kadar Para Kazanabilirim?
Yayınlanan verilere göre tek bir yazıdan 1,136,78$ para kazanan bile var fakat bunların tamamı yurtdışı verileri. Denildiğine göre Medium yazarları aylık ortalama 58$ para kazanıyorlar. Bu da güncel kurla 327 TL yapıyor. Fakat Türkiye için bir istatistik yok. Yada şu kadar etkileşime şu kadar para ödeniyor gibi bir veri de paylaşılmamış.
Türkiye’de tutan Medium blogları var. Özellikle siyasi ve ekonomik konuları ele alan bloglar oldukça iyi etkileşim alıyorlar. Fakat bunların ödeme alması mümkün değil. Medium, Stripe adı verilen ve birçok kişinin adını bile duymadığı bir ödeme sistemi kullanıyor. Ve bu ödeme sistemi Türkiye’de aktif değil. Yani siteden istediğiniz kadar para kazanın, banka hesabınıza çekemiyorsunuz. Türlü kurnazlıklarla bu aşılabilir mi yada Stripe Türkiye’ye açılır mı bilemiyorum fakat durum şu anda bu.
Kısaca Medium’da yazarlık yapmak ve para kazanmak üzerine konuştuk. Bir sonraki kazanç yönteminde görüşmek üzere, bol kazançlar dilerim…