İnsanlar bir websitesi oluşturmak ve para kazanmak istediklerinde hangi altyapının kendileri için daha uygun olduğuna karar vermekte zorlanabilirler. Her sistemin kendine göre artıları ve eksileri bulunduğundan bu durum kafa karıştırıcı olabiliyor. İnternette yazılan bilgilerle daha da kafanız karıştıysa gelin bu işe son noktayı koyalım ve para kazanmak için blogger mi wordpress mi daha iyiymiş görelim…
Not: Her iki sistemi de yıllarca kullanmış birinin yazdıklarını okuyorsunuz. Özellikle blogger konusunda yıllarca teknik destek verdim. Daha sonrasında ise Wordpress’e taşındım.
Siteye Tam Bir Hakimiyet
Sitenizin en ücra köşelerindeki kodlara kadar erişmek, bütün alanlarına hakim olmak mı istiyorsunuz? O halde wordpress tam size göre. Reklam yerleşiminden site düzenlemelerine kadar her alanda etkin olarak çalışmak için biçilmiş kaftan! Özellikle bazı optimizasyon dokunuşlarıyla pozitif geri dönüşler alabiliyorsunuz.
Blogger’da ise size verilen izinler dahilinde müdahalelerde bulunabilirsiniz. Özellikle reklam yerleşimi konusunda ciddi sıkıntı yaşayacaksınız. Adsense reklamı eklemek istediğinizde verimli olabilecek alanara reklam ekleyemediğinizi görecek veya site önbellekleme gibi sitenizi hızlandıracak özelliklerin olmadığını göreceksiniz.
SEO
SEO yani arama motoru optimizasyonu sitenizin arama motorlarıyla tam bir uyum içerisinde çalışmasını sağlayan ve yüzlerce kriteri içinde barındıran genel bir başlıktır. Kısaca siteniz ne kadar seo uyumlu olursa o kadar çok ziyaretçi ve para kazanırsınız. Peki seo deyince blogger mi daha iyi yoksa wordpress mi?
Yeni başlayan ve SEO nedir hakkında hiçbir fikri olmayan birisi için Wordpress idealdir. Neden mi? Çünkü hiç bilmeyen birine bile SEO uyumlu yazı nasıl yazılır öğreten eklentiler vardır. Yoast SEO ve All In One SEO Pack gibi… Bu eklentileri sitenize kurduğunuzda yazı yazarken size nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek gösterir. Yazı uzunluğu şu kadar olsun, anahtar kelimeyi şu kadar kullan şeklinde onlarca yönlendirmeyle yazılarınız çok daha kaliteli hale gelebilir.
Blogger’da ise böyle bir seçenek yok, yani kendi başınızasınız. Ben bunları ezbere biliyorum diyorsanız orası ayrı ancak yeni başlayanlar için şiddetle wordpress kullanmalarını ve sitelerine Yoast SEO eklentisini kurmalarını öneriyorum.
Hız
Hangisi daha hızlı? Blogger mi wordpress mi? Hemen herkes blogger’da altyapıyı google sağladığı için blogger diyecektir ama ben acele etmeyin derim. Hızlı ve kaliteli bir hosting firmasında, optimizasyonları iyi yapılmış bir wordpress site, blogger bloglarından çok daha hızlı ve akıcı çalışacaktır.
Özellikle blogger’da birkaç eklenti ve reklam ekledikten sonra sitenizin inanılmaz yavaşladığını göreceksiniz. Saf halinde oldukça hızlıyken birkaç ufak eklemeyle açılış hızı 2 kat düşecektir.
Ben şahsi tercihim olarak iyi bir hosting firmasıyla çalışılması şartıyla yine wordpress diyorum.
Parasal Giderler
Bir websitesi açacaksanız giderleri de hesaplamak zorundasınız. Burada blogger açık ara önde gidiyor. Nedeniyse hiçbir hosting masrafının olmaması. Sadece alan adının yıllık ücretini ödüyorsunuz, o da 50 TL civarında yapıyor. Yıla vurunca hiçbir şey değil. Blogger, bedava gibi bir şey.
Wordpress’de ise alan adı masrafının yanında hosting masrafı önemli bir gider kalemi oluşturur. Ama merak etmeyin, altından kalkamayacağınız masraflardan bahsetmiyoruz. Başlangıç için bir wordpress sitenin hosting masrafı aylık 5-10 lirayı geçmez. Yıllık 120 TL gibi ücretlerle sitenizi hızlı bir hosting firmasında barındırabilirsiniz.
Ben sitemi Güzel Hosting, Veridyen ve Turhost sitelerinde barındırdım. Bu üç firmadan en iyisi Turhost diyebilirim fakat fiyatları çok yüksek olduğundan tavsiye etmiyorum. Bunun yerine Güzel Hosting ile çalışabilirsiniz. Hem uygun fiyatlı hem de hızlı bir siteniz olur. Şu an gördüğüm kadarıyla 5 site barındırabilen, sınırsız paketleri yıllık 140 TL. Aylık 12 lira eder. Sitesinden para kazanmak isteyen biri için önemsenmeyecek bir rakam. Bir sigara parası bile etmiyor 🙂
Sonuç olarak yine de blogger alan adı dışında bir masraf çıkarmadığı ve son derece güvenilir sunucularda barındığı için burada wordpress’i geçiyor.
Teknik Destek / Eklenti Desteği
Siteniz her zaman sorunsuz çalışmayacak ve bilginizin yetersiz kaldığı durumlarla karşılacaksınız. Sitenizin kapandığı, çalışmaz hale geldiği bir durumda mutlaka teknik destek ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda amatör blogların ağırlıkta olduğu bir sistemi mi tercih edersiniz yoksa profesyonel sitelerin oluşturulduğu ve dünyada en çok kullanılan blog sistemini mi tercih edersiniz?
Hali hazırda her 3 siteden biri wordpress kullanıyor. Bunun nedenlerini yukarıda zaten saydık. Sizler de teknik destek ve eklenti desteği anlamında sorunsuz bir kullanıcı deneyimi elde etmek isterseniz ben wordpress’i kullanmanızı öneriyorum.
Blogger Mi Wordpress Mi? Hangisinden Daha Çok Para Kazanırım?
Yukarıda yazılanları okuduysanız eminim kafanızda az çok hangi sistemi kullanacağınız da oturmuştur. Fazla karıştırmadan, tane tane ve anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştım. Sen önerirsin dersen, amacınız amatör bir sitem olsun, arada bir girip yazayım diyorsanız hiç masrafa girmeyin blogger kullanın.
Yok ben bu işten para kazanacağım, aylık düzenli gelir gelsin istiyorum, tasarımıyla, içeriğiyle profesyonel bir site açmak istiyorum diyorsanız o halde wordpress derim. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.
Son olarak siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce hangi sistem daha kullanışlı ve para kazanmaya elverişli? Kolayca üye olarak cevap yazabilirsiniz…
Bol kazançlar dilerim…