Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Makale yazarken dikkat edilmesi gereken çok fazla nokta vardır. Bunları tek tek ele alalım..
Siz bir makale okurken beklentileriniz nelerdir? Gerçekten karşılanıyor mu? Bu soruları kendinize sorduktan sonra makale yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de az çok kavramış olacaksınız.
Makale yazarken daima kendinizi okuyucunun yerine koymalısınız. Kelime sayısını çok göstermek veya google botlarını kandırmak amacıyla yazıları şişirmek bütük bir hatadır. Kullanıcılar daima kendini yazılan yazıların içinde kaybetmeli ve zamanın nasıl geçtiğini anlamamalıdır. Bu iyi bir makalenin ilk şartıdır.
Bir konuyu net olarak ifade eden kelime sayısı 500 ise makale bu sınırın çok üzerine çıkmamalıdır. Aksi takdirde kullanıcı sıkılmaya ve yazılanları atlamaya başlayacaktır. Bu tür durumlarda siteleriniz ciddi ziyaretçi kaybı (SEO) yaşayabilir.
Okuyucu cevaba olabildiğince kısa yoldan ulaşmak isteyecektir. Bu nedenle fazla uzatmadan, sıkmadan ve dolandırmadan sorunun cevabı verilmeli ve ondan sonra başka yazıya yönlendirme yapılabiliyorsa (Benzer yazılar, bunlara da bakabilirsin v.b.) yapılmalıdır. Kullanıcıyı sitede uzun süre tutabilmek de ayrı bir yetenektir ve SEO açısından çok faydalıdır.
Makale paragraflara bölünmeli ve paragrafların uzunluğu en fazla 5-8 satır olmalıdır. Aksi takdirde 15-20 satır paragraflar kullanıcıların gözüne çok büyük görünecek ve okuma isteği azalacaktır. Okuyucunun sitede olabildiğince çok zaman geçirmesini istediğimiz için makaleyi çok abartmamakla birlikte bolca paragraflara bölmenizi öneririm. Ayrıca bunu yaparken anlam bütünlüğünün bozulmamasına da dikkat etmelisiniz.
Okuyucu maddeler halinde sıralanmış cümlelerle yönlendirilebilir ve bu maddeleri okumak da insanlar için oldukça caziptir. Ne nasıl yapılır tarzı içerikler hazırlıyorsanız yönergeleri paragraf içerisine sıkıştırmak yerine liste şeklinde yayınlarsanız okunması da kolaylaşacaktır.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime, kullanıcıların arama motorlarında aradıkları kelimelerin genel adıdır. Sizler de anahtar kelimeleri makalelerinizde kullanarak arama motorlarında yükselebilirsiniz. Tabi bunun bazı sınırları var; yani her iki kelimeden birini anahtar kelime olacak şekilde ayarlayamazsınız, bu spama girer ve google tarafından cezalandırılırsınız. En ideal oran %2′dir. Yani 100 kelimeden 2 tanesi anahtar kelime olacak şekilde makale yazabilirsiniz.
Anahtar kelimeler paragrafların içinde kamufle olmuş şekilde, parlamadan, cümlenin genel akışına uygun şekilde kullanılmalıdır. Sırf anahtar kelime kullanılacak diye alakasız bir noktaya anahtar kelime yerleştirmek okuyucuyu rahatsız edecektir.
Anahtar kelimelerin sonuna ekler gelebilir, cümlenin herhangi bir noktasında bulunabilir ve makalenin en başında en az 1 defa geçmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca makale başlığında ve ara başlıklarda da anahtar kelime kullanabilirsiniz.
Makalelerin Başlık Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Eskiden Edebiyat derslerinde önce yazı yazılır, sonra içerik şekillendikçe başlık belirlenir diye öğretilirdi. Ancak makale yazarken bu işlem biraz daha değişik olacak. Artık okuyucunun ilgisini çekecek tarzda başlıklar belirlemeli ve bunu yaparken anahtar kelime kullanmalısınız.
Örneğin anahtar kelimemiz “SEO Nedir” olsun. Bu kelimeleri cümle içinde nasıl kullanabiliriz. Çarpıcı ve tıklamaya teşvik eden türden bir şey olmalı… Şu nasıl: “SEO Nedir Diye Sorulduğunda Verebileceğiniz 5 Yanıt”. Bu basit bir örnekti, anahtar kelimeyi en başta kullandık ve okunaklı bir cümle oluşturduk.
Sizler de makale yazarken nelere dikkat etmeliyim diyorsanız kısaca bunlardan bahsettik. Daha iyi makale yazımı konusunda internette farklı kaynakları araştırabilir veya sık sık denemeler yaparak pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca kitap okumak kelime haznenizi arttıracağından makale yazarken zorlanmamızı sağlayacaktır. Kitap okudukça binlerce kelimelik makeleleri kısa sürede yazabildiğinizi farkedeceksiniz.
Bol şanslar ve bol kazançlar dilerim 🙂