SEO, uzun ve İngilizce adıyla “Search Engine Optimization”. Türkçedeki karşılığı ise arama motoru optimizasyonu. Kısaca web site ve makalelerin arama motorlarıyla uyumlu olması diyebiliriz.
SEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazıılır?
Öncelikle makalelerinizi iki farklı sınıfa beğendirmelisiniz. İlki ve en önemlisi okuyucular yani gerçek insanlardır. Yazınızdan faydalanan, paylaşım ve yorum yaparak etkileşim yaratan sınıf bu sınıftır. Bir yazıdan ne kadar memnun kalırlarsa arama motorlarında da o kadar yukarı çıkar ve ziyaretçi kazanırsınız. Bu da uzun vadede çok para kazanmak demektir.
İkinci sınıf ise arama motoru botlarıdır. Makalelerinizi / sitenizi tarayarak arama sonuçlarına ekleyen, insanların tepkilerine göre yazınızı yukarı veya aşağı taşıyarak size bir değer biçer. Eskiden bunun adı pagerank idi ancak birkaç yıl önce bu kaldırıldı ve başka değerler getirildi. Neyse konumuz bu değil.
Makale yazarken SEO uyumlu yazmaya çalışmak öncelikle okuyucuyu memnun etmekten geçer. Okuyucular mümkün olan en kısa sürede aradıkları bilgiye ulaşmak ve doyurucu bir içerikle karşılaşmak isterler. Kendinizi yazdığınız makaleyi okuyan birinin yerine koyun; aradığınız cevabı bulmak için sayfa içinde kıvranıp durduğunuzu düşünün, bir daha o siteye adım atar mısınız? Şahsen ben atmam. Bir okuyucu olarak siteyi terk edip başka bir siteye giriş yaparsam arama motoru botları bunu fark edecek ve faydasız içerik sunan siteyi geriye itecektir. Bunun önüne geçebilmek için ideal uzunlukta, sıkmayan ve dolandırmaya makaleler yazılmalıdır.
Akıcı bir makale her zaman okunmaya müsaittir. Hatta insanlar bu tür yararlı içerikleri yer imlerine kaydederek tekrar tekrar okurlar. Bu da otoriter bir site yaratmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Bir oturuşta okunan, her paragrafta bilgi veren, yer imlerine kaydedilen, sosyal medyada paylaşın ve okurken sıkmayan makaleler, seo uyumlu makalelerdir.
Dil bilgisi kurallarına uyulması da bir SEO kriteridir. Yanlış bir yerde virgül kullanmak bütün cümlenin gidişatını değiştirebildiği için yanlış anlaşılmalara müsaittir. Bu ve benzeri hatalı kullanımlar hem arama motoru botları hem de kullanıcılar tarafından hoş karşılanmaz.
Kullanıcıları memnun ettik, peki arama motorlarını nasıl memnun edeceğiz?
Okuyucunun memnun kaldığı makelelerin seo uyumlu olduğundan yani arama motorlarından üst sıralarda yer alacağından şüpheniz olmasın. Ancak bir iki kriter var ki onlara da uyarsanız makaleleriniz tadından yenmeyecektir 🙂
İnsanların arama motorlarında aradıkları, aranma hacmi yüksek kelimelere “anahtar kelime” denir. Eğer SEO uyumlu bir makale yazmak istiyorsanız makelelerinizde hangi konuda bahsediyorsanız o konuya ait anahtar kelimeleri tespit etmeli ve yazıda kullanmalısınız. Bunun sınırı yüzde 2-3′tür. Yani her 100 kelimeden 2-3 tanesi anahtar kelime olmalıdır. Anahtar kelimeyi kullanırken yazının bir parçası gibi görünmeli, akışı bozmamalı ve parlamamalıdır.
Anahtar kelimeler makale başlıklarında da kullanılmalıdır. Yine kamufle olmuş şekilde fazla parlamamalıdır. Bunu bir örnekle pekiştirelim… Anahtar kelimemiz “para kazanmak” olsun. Bunu yazı içinde “para kazanmanın”,“ para kazanmaktan” şeklinde kullanabilirsiniz.
Makele başlığında kullanırken de başlarda olmasına dikkat ederek; “İnternetten Para Kazanmanın En Kolay 5 Yolu” şeklinde bir başlık atılabilir. Gördüğünüz üzere bu hem SEO’ya uygun bir kullanım oldu hem de rakam belirterek daha fazla dikkat çekici hale geldi.
Kısaca seo uyumlu makale nedir ve seo uyumlu makale nasıl yazılır bunlara değindik. Sormak istediklerinizi yine bu konunun altından sorabilirsiniz.
Bol kazançlar…
Ayrıca bkz: Makale Yazarkan Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?